Nyheter - Arkiv


Ryggforeningens jubileumskonferanse 16. oktober 2014
Muskel- og skjellettplager koster samfunnet 70 milliarder hver år. NAV utbetaler årlig 43 milliarder til denne gruppen. Og kostnaden er stigende.

Årets nasjonale forskningskonferanse innen Muskelskjeletthelse
MUSS arrangerer sin tredje nasjonale forskningskonferanse på Gardermoen, 6.-7. november 2014.
I år er brukerperspektivet hovedtema, og både MST og dets pasientorganisasjoner er invitert til å holde egne innlegg.

For konferanseprogram og påmeldingsinformasjon, klikk HER

MST-konferansen 2012
I samarbeid med Helsedirektoratet ble årets MST-konferanse avviklet 5. september.
Årets tema var "Muskler og ledd i samhandling. Samhandlingsreformen i praksis", og det var over 100 deltakere.

Her kan du laste ned flere av foredragene.

Årets MST-konferanse, 5. september 2012
Fortsatt ledige plasser. Påmeldingsfristen er forlenget til 1. september 2012

20. oktober er Verdens osteoporosedag
Osteoporose eller beinskjørhet er en sykdom som gjerne rammer voksne kvinner.

Kronikk i anledning Verdens Ryggdag 2011
Norsk Kiropraktorforening og Ryggforeningen i Norge hadde en felles kronikk i Aftensposten i anledning Verdens Ryggdag.

Kronikk i anledning Verdens Ryggdag 2011
Norsk Kiropraktorforening og Ryggforeningen i Norge hadde en felles kronikk i Aftensposten i anledning Verdens Ryggdag.

Sykt aktiv – en nordisk konferanse om helse og arbeid
Norsk Revmatikerforbund og Nordisk Reumaråd inviterer til konferansen "Sykt aktiv" 31. oktober.

Lederskifte i FORMI
Professor dr. med. Even Lærum går av med pensjon, men fortsetter i MST-styret. Hans siste arbeidsdag på Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser (FORMI) er 1. juli 2011. Professor John-Anker Zwart er ansatt som ny leder av enheten.

Nytt styre i MST
Muskel- og skjelettiåret i Norge (MST) har på Generalforsamling valgt nytt styre.

Åpent møte om kosthold på NRF’s 60 års dag
Den 15. mars 2011 fyller Revmatikerforbundet 60 år, og det blir blandt annet feiret med et åpent møte om kosthold i Oslo, titulert: Hva er smart mat når du har problemer med muskler og ledd?

Workshop om datafangst
Norsk forening for ryggforskning (NFRF) og Muskel- og skjelettiåret (MST) inviterer til en workshop om datafangst om datafangst i forbindelse med Nakke- og ryggkonferansen i Trondheim i 6.-8. april.

Fra sofaen til sydpolen
Det var stort engasjement blant foredragsholdere og publikum da MST arrangerte konferanse om trening og ryggplager.

Om helsens grunnstoff
Samfunnsdebattant og professor i sosialmedisin Per Fuggeli frykter at det norske samfunn kun skal bli en monokultur av birkebeinere.

Pasient på rømmen
Anna Tostrup Worsley hadde mye uflaks som ung. 19 år gammel fikk hun påvist leddgikt, brakk ryggen i en bussulykke i Indonesia og ble påkjørt i en fotgjengerovergang noen år senere. Hun mener hun fortjener yrkestittelen sin: Profesjonell pasient. Det var først da Anna fluktet fra det norske helsevesenet, at hun kunne begynne sin rehabilitering.

Treningsguruen: - Trening skal ikke være gøy
Å få folk til å trene er enklere enn man tror, ifølge Yngvar Andersen fra NRK Puls. Men først må man kvitte seg med noen fiender.

Opp av sofaen
Et fullsatt auditorium fikk høre mange engasjerte og dyktige foredragsholdere på konferansen ”Opp av sofaen – fysisk aktivitet som årsak til og tiltak mot muskel- og skjelettlidelser” onsdag 19. januar. Blant tilhørerne var også bloggeren @Kaffedamen som har publisert et resymé.

Økt satsning på muskel- og skjelettfeltet
MSTs innspill til høring rundt arbeidet med ny Nasjonal helse- og omsorgsplan «Fremtidens helsetjeneste: trygghet for alle».

Legeforeningen ønsker økt fokus på muskel- og skjelettforskning
Muskel Skjelett Tiårets kamp for et eget satsningsområde for forskning på muskel- og skjelettlidelser får bred støtte, blant annet fra Legeforeningen.

Nakke- og ryggdagene 2011
For andre gang samles de store fagmiljøene med nakke og rygg som interessefelt til et felles kunnskapsløft. Tid: 7.-8. april 2011. Sted: Trondheim - Rica Nidelven Hotell.

Workshop om dataregister
Norsk Forening for Ryggforskning og Muskel og Skjelett Tiåret inviterer til workshop om registerdata fra muskel- og skjelettbehandling i primærhelsetjenesten.

Vellykket seminar om helseøkonomi
Revmatikerforbundet arrangerte tirsdag 9. november seminar om helseøkonomi. Tilstede var representanter både fra helsedepartementet, finanskomiteen, arbeidsdepartementet, opposisjonspartiene på Stortinget, helse Sør-Øst og mange flere.

FULLT. Opp av sofaen – fysisk aktivitet som årsak til og tiltak mot muskel- og skjelettlidelser
Konferansen er nå fulltegnet. Det er dermed ikke anledning til å melde seg på. De som allerede har meldt seg på per e-post får plass. Onsdag 19. januar 2011 inviterer Muskel Skjelett Tiåret (MST) til den tverrfaglige konferansen ”Opp av sofaen – fysisk aktivitet som årsak til og tiltak mot muskel- og skjelettlidelser”. Påmeldinger skjer nå. Konferansen arrangeres i samarbeid med Helsedirektoratet. Programmet er nå publisert

LO støtter forskningskrav
Landsorganisasjonen i Norge støtter MST i arbeidet med å få et eget forskningsprogram for muskel- og skjelett.

Forskning.no om MSTs høringsinnspill
Forskning.no har publisert en artikkel om MSTs anbefaling til Forskningsrådet, der professor Even Lærum forklarer hvorfor foreningen ønsker et eget program for muskel- og skjelettforskning.

Vil ha forskningsprogram for muskel og skjelett
Muskel og Skjelett Tiåret i Norge anbefaler Forskningsrådet å opprette et eget program for muskel- og skjelettforskning. Anbefalingen er i sin helhet publisert her.

Liberate from pain - engelskspråklig selvhjelpsprogram for leddsmerter
The Bone and Joint Decade er er blant utviklerne av et selvhjelpskonsept for mennesker rammet av leddsmerter. Kompetansenettverket Muskel og Skjelett Tiåret (MST) er den norske delen av The Bone and Joint Decade.

MST-leder valgt til kiropraktorleder
Styreleder Jakob Lothe (bildet) i Muskel Skjelett Tiåret i Norge (MST) er valgt til leder i Norsk Kiropraktorforening (NKF).

Rapport fra et tiår - og tanker om det neste
En utvidet rapport om det første muskel- og skjelettiåret er gitt ut i etterkant av verdenskongressen i Lund i september 2010: Looking back at a Decade of Action in Musculoskeletal Health, and moving forward.Og som tittelen tilsier, nettverket fortsetter i minst et tiår til.

Muskel Skjelett Tiåret – årene fremover
På verdenskongressen til The Bone and Joint Decade ble organisasjonens videre kurs staket ut. Mye er oppnådd i løpet av tiåret som er gått, men mye står fortsatt igjen. Organisasjonens nye navn er dermed The Bone and Joint Decade 2010 – 2020. Professor dr. med. Even Lærum ble æret med tittelen ambassadør.

Nyere leddgiktsmedisin gir færre sykmeldinger
Behandling med TNF-alfa-hemmere ved leddgikt bidrar til langt lavere sykefravær, uten at andelen uføre stiger i samme takt. Det skriver Dagens Medisin.

Menn bør trene for å unngå benskjørhet
Forskere ved Oslo universitetssykehus har funnet et lite molekyl i skjelettet hos menn som varsler når det er fare for benskjørhet. 20 prosent av europeiske menn over 50 år er i risikogruppen, men fysisk trening kan forsinke og forebygge utviklingen.

Ny kunnskap om arbeid og nakkesmerter
En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt viser en klar sammenheng mellom rollekonflikt på jobben og nakkesmerter.

Norges første professor i kiropraktikk
Professor Alan Breen vil bli tilsatt ved kallelse som professor i kiropraktikk ved Universitetet i Stavanger (UiS). Han blir Norges første professor i kiropraktikk. Dette er et resultat av et forskningssamarbeid mellom UiS og Anglo-European College of Chiropractic (AECC) i Bournemouth, England

Professor Even Lærum på God morgen Norge
Even Lærum, nestleder i Muskel Skjelett Tiåret og leder av Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser, vil bli å se på God morgen Norge på TV 2 tirsdag 8. juni.

Primærhelsetjenesten svikter overfor revmatisk sykdom
Erik Rødevand, revmatolog og leder for Norsk Revmatologisk Forening, og Svein Dåvøy, leder i Norsk Revmatikerforbund, har et innlegg i Dagens Medisin.

Innkalling generalforsamling 2010
Muskel Skjelett Tiåret i Norge (MST) avholder generalforsamling 19. mai klokken 16.00 til 17.30. Sted er Revmatikerforbundets lokaler i Professor Dahls gate. Vi ønsker alle våre medlemsorganisasjoner hjertelig velkommen.

Den moderne kiropraktoren
Mye har forandret seg innen behandlingen av muskel- og skjelettlidelser de siste 30 årene. Det gjelder også innen kiropraktikk. Gjennom årene har kiropraktikken utviklet seg til en moderne kunnskapsbasert helseprofesjon med muskel-skjelettlidelser som hovedvirkeområde. Parallelt har kiropraktikk i stadig økende grad blitt integrert i det etablerte helsevesen og på områdene forskning og utdanning.

Nyhetsbrev fra MST
The United States Bone and Joint Decade, som er den Amerikanske avdelingen av det verdensomspennende nettverket Muskel Skjelett Tiåret/Bone and Joint Decade, har kommet ut med et nytt nyhetsbrev. Det er datert vinter/vår 2010.

MST-styre i møte med helsetoppene
Styret i kompetansenettverket Muskel Skjelett Tiåret (MST) har i vår hatt flere møter med landets helsetopper. Det være seg den politiske ledelsen og toppbyråkratene i Helsedirektoratet. – Vi har blitt møtt med en stor grad av imøtekommenhet. Jeg har stor tro på bedrede kår for muskel- og skjelettfeltet, sier MSTs styreleder Jakob Lothe (bildet).

Sunn og frisk med trening og fisk
Regelmessig trening og et sunt kosthold er viktig for alle. Ved jevnlig fysisk aktivitet vil du få større overskudd, forbedre evnen til å mestre stress og styrke immunforsvaret. I tillegg forebygger trening utviklingen av revmatisk sykdom og andre muskel- og skjelettplager, hjerte- og karsykdommer, diabetes m.m.

Norge - verdensrekord i antall beinskjøre
Det er ca 200 000 som har osteoporose i Norge, og prevalensen er høyere i Skandinavia enn ellers i verden. Her til lands er det ca. 9000 hoftebrudd og ca 13 500 underarmsbrudd årlig.

Verdens aktivitetsdag 10. mai: Fysisk aktivitet for eldre
Visste du at en åttiåring er like trenbar som en trettiåring? Den 10. mai slår vi et slag for fysisk aktivitet livet ut.

Nye brosjyrer om osteoporose
Norsk Osteoporoseforening (NOF) lanserer nå nye pasientbrosjyrer. Aktuelle titler du kan bestille er ”Osteoporose - hva er det?”, ”Osteoporose og menn”, ”De vanligst stilte spørsmål og svar” og ”Er du sprø?”

Artrose – den vanligste revmatiske sykdommen
Artrose er den vanligste og mest utbredte revmatiske leddsykdommen, og den betegnes som en av de store folkesykdommene.

Mindre smerte med passiv bevegelse
20.09.2008 - Dansk undersøkelse viser at passiv fysiologisk bevegelse fører til umiddelbar reduksjon av smerte.

– Jobben har skylda
12.09.2008 - To av fem norske yrkesaktive opplever smerter i nakke, skuldre eller øvre del av ryggen i løpet av en måned. En av fem har smerter i armene. Og det er jobben som helt eller delvis har skylda, mener 60 prosent av de som sliter med dette.

Nakkesmerter gir dårligere armbevegelser
18.8.2008 - Mennesker med nakkesmerte har nedsatt presisjon i armbevegelsene, viser ny forsking. Graden av nedsatt presisjon stemmer overens med hvordan pasienten sjøl bedømmer den fysiske funksjonen.

Manuelle teknikker og øvelser gir best effekt
31.7.2008 - Ved kroniske nakkesmerter gir manuelle teknikker i kombinasjon med øvelser best resultat, viser forskning.

Advarer mot opioider mot ryggsmerter
24.7.2008 - Nyere forskning gir ikke dekning for å øke bruken av opioider i behandling av korsryggsmerter.

Røyking kan forverre kronisk smerte
16.7.2008 - Røykere rammes oftere enn andre av smerter nederst i ryggen, og røykeavvenning kan dempe smerteintensiteten.

Værømfintlige leddgiktspasienter
30.05.2008 - Forandringer i været fører til mer smerte hos hver fjerde pasient med leddgikt, viser en norsk studie.

Begrensa effekt av akupunktur ved ryggsmerter
10.03.2008 - Nålebehandling gir smertelette og kan være et nyttig supplement til annen behandling av langvarige rygglidelser. Alene gir disse teknikkene ikke bedre resultater enn konvensjonell behandling.

– Beklagelig profesjonskamp
20.02.2008 - Nestleder i Norsk Kiropraktorforening, Espen Johannessen, beklager den profesjonskampen Torunn Janbu legger opp til når hun advarer mot utvida sykemeldingsrett til kiropraktorer og manuellterapeuter.
- Vi må respektere hverandre for den kompetansen hver av oss har, sier han.

Ikke mindre sykefravær med kampanjer
19.2.2008 - Holdningskampanjer om hvordan folk bør forholde seg til ryggproblemer gir ikke mindre sykefravær.

Kjønnshormoner varsler ikke beinskjørhet
22.6.2007 - Måling av østrogennivåer kan ikke brukes for å identifisere kvinner og menn med økt risiko for beinskjørhet, skriver forskning.no

Pasientorganisasjoner krever rehabilitering til alle som trenger det
31.3.2007 - I Norge er det ikke alle som får tilbud om rehabilitering, selv om de har behov for det. Dette ønsker seks pasientorganisasjoner å gjøre noe med gjennom underskriftskampanjen «Rehabilitering til alle som trenger det».

Muskel&Skjelettprisen til Even Lærum
22.3.2006 - Professor dr. med. Even Lærum (bildet) vant Muskel&Skjelettprisen 2007 i Trondheim sist helg.

Muskel og skjelett viktigste årsak til uføretrygding
16.1.2007 - Muskel-/skjelettlidelser utgjorde i 2004 den største diagnosegruppen for uføretrygding i alle næringer. De høyeste uførepensjoneringsrater for muskel-/skjelettlidelser var i «Industri og bergverksdrift», «Transport og kommunikasjon» og «Helse og sosiale tjenester».

Rapport fra Bone and Joint Decade ”Global Network Conference”
Muskel Skjelett Tiåret i Norge (MST) var representert ved MST-styreleder kiropraktor Jakob Lothe (bildet, t.h.) og revmatikerforbundets generalsekretær Jack Skrolsvik (t.v) på Global Network Conference i Washington DC i oktober 2009. Her er deres rapport fra konferansen.

Omfattende forskingsarbeid på nakkesmerter
«Task Force on Neck Pain and its Associated Disorders» er det mest omfattende forskingsarbeidet som noen gang er gjort på nakkelidelser. I januar 2008 ble rapporten publisert, og i februar la kommisjonsmedlem Pierre Côté (bildet) fram resultater på et seminar i Oslo.

- Ti år er ikke nok
Planene er for omfattende og visjonene for store til å kunne virkeliggjøres på ti år. Nå er det beslutta at Bone & Joint Decade (Muskel Skjelett Tiåret) skal videreføres. Hvor lenge er ikke bestemt.

Muskel- og skjelettskader: «Hvordan spille ishockey med brukket fot?»
Konferansen holdes 16. september 2009 og er et samarbeid mellom Muskel Skjelett Tiåret og Helsedirektoratet.

Mulig sammenheng mellom bekkenløsning og diabetes
22.10.2008 - Forskere har nylig funnet at det kan være en biologisk sammenheng mellom bekkeløsning og diabetes. Hormonet realxin er fellesfaktoren.

Kiropraktorstipendiat på plass i Stavanger
10.10.2008 – To stipendiatstillinger i kiropraktikk er nå besatt ved universitetet i Stavanger. Universitetet har dermed posisjonert seg for å kapre den lenge etterspurte kiropraktorutdanninga – når den en dag kommer.