Nyheter - Pasienter


Glukosamin uten effekt på ryggsmerter
En norsk studie bekrefter at det reseptbelagte middelet glukosamin ikke har lindrende effekt på ryggsmerter.
En norsk studie, ledet av kiropraktor og doktorgradsstipendiat Philip Wilkens ved Oslo universitetssykehus, vekker internasjonal oppsikt. Forskerne har funnet ut at det reseptbelagte middelet glukosamin ikke har lindrende effekt på ryggsmerter.

Glukosamin er et reseptbelagt naturmiddel utvinnet fra skalldyr. Det brukes tradisjonelt for å lindre smerter ved langvarig slitasjegikt i hofter og knær, men også for å lindre ryggsmerter. Wilkens og medarbeidere har intervjuet 250 pasienter med langvarig korsryggsmerter. Glukosaminsulfat og et uvirksomt preparat (narrestoff) ble tilfeldig fordelt mellom to pasientgrupper, som ikke visste hvilken medisin de fikk.

- Resultatene viser at i gjennomsnitt ble alle deltakerne 50 prosent bedre i løpet av den ettårige studieperioden, men vi registrerte ingen forskjell mellom de to gruppene. Konklusjonen vår er derfor at den reseptbelagte medisinen Glukosamin har ingen effekt på pasienter med langvarige korsryggsmerter, sier Wilkens.

Glukosamin ble tidligere kun solgt i Helsekostforretninger i Norge, men ble fra 2006 reseptbelagt fordi laboratorieforsøk viste at den hadde positiv innvirkning på brusk i kroppens ledd.
Studien er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet The Journal Of the American Medical Association (JAMA). Wilkens er den første fra Ortopedisk senter på Oslo universitetssykehus, som publiserer i JAMA, som er regnet for å være blant verdens mest leste generelle medisinske tidsskrifter med en impact factor (*) på over tretti.

Lenke til artikkelen i PubMed


JAMA. 2010 Jul 7;304(1):45-52.
Effect of glucosamine on pain-related disability in patients with chronic low back pain and degenerative lumbar osteoarthritis: a randomized controlled trial.
Wilkens P, Scheel IB, Grundnes O, Hellum C, Storheim K.

For videre lesning om glukosamin og bruken av preparatet anbefales artikkelen Glukosaminbruk reduserer ikke behovet for analgetika; H M Berge S Gjelstad K Furu J Straand; Tidsskr Nor Legeforen 2010; 130:1463-6 doi:10.4045/tidsskr.09.0071